Cum îţi poţi implica copiii în gătit? Află cum, plus multe alte trucuri de la MAGGI.
Gătitul împreună cu cei mici probabil va lua mai mult timp însă este mult mai distractiv şi dacă aceştia vă vor ajuta la gătit sunt mari şanse să şi golească farfuriile. Chiar şi pentru cei mai mici dintre ei există o sarcină de făcut în bucătărie, de exemplu să pună cu grijă cartofii în tigaie.
Pune un şorţ pe micii bucătari, pentru că hainele se murdăresc numaidecât. Discută cu ei ce veţi găti, ce trebuie făcut şi în ce ordine, apoi deleagă sarcinile.
Gătitul cu copiii nu va fi mai rapid dar cu siguranţă va fi mai distractiv şi dacă aceştia se şi implică şansele ca toată mâncarea să dispară din farfurie sunt destul de mari. Chiar şi pentru cei mai mici dintre copii există câte o sarcină de făcut în bucătărie; de exemplu pune-i să aşeze cu grijă cartofii în cratiţă, cu puţin noroc copilul tău va deprinde o plăcere de a găti în timp ce te ajută. Află la ce se pricepe cel mai bine copilul tău, în timp ce unii copii se descurcă cu răzătoarea alţii se pricep la frământat şi amestecat. Atât timp cât este sigur, copiii pot experimenta. Orice ar face copilul tău, în timp ce găteşte va învăţa despre: - reguli de igienă - matematică, de exemplu despre proporţii, să împartă sau să dubleze porţiile specificate în reţete - despre ingrediente şi originea lor - despre instrumentele din bucătărie şi cum se folosesc - să citească şi să urmărească reţetele - despre arome, mâncăruri şi texturi - despre chimie, despre ce se întâmplă atunci când încălzeşti sau agiţi ceva.
Oricât de mic ar fi copilul tău va vrea cât mai curând să "ajute" în bucătărie. Atât timp cât îi asiguri un mediu sigur, totul va fi bine, iar în plus ai ocazia să il înveţi pe cel mic din secretele bucătăriei. Faci micuţilor o mare bucurie dându-le următoarele sarcini: - să spele legumele, în acelaşi timp îi poţi învăţa despre acestea şi îi poţi lăsa să le deguste. - să amestece, însă limitează-te la ingredientele ce nu necesită încălzire, cum ar fi sosul de salată. - să facă piure cu pasatorul de cartofi sau cu furculiţa. - să presare, de exemplu brânza peste un vas înainte de a fi băgat la cuptor. - să spele recipientele sau paharele de plastic.
Copiii cu vârste între 3 şi 5 ani pot deja să urmeze instrucţiuni însă de cele mai multe ori nu vor să facă ce le zic părinţii. Lasă-i să experimenteze puţin şi asigură-le un mediu sigur. Activităţile pe care le pot încerca la vârsta aceasta includ: cântărirea alimentelor, turnarea lichidelor sau amestecarea ingredientelor cu lingura într-un castron. - tăierea ingredientelor moi cu un cuţit de plastic, de exemplu unt, ciuperci sau căpşuni. Amestecarea ingredientelor cu o lingură sau cu mâinile - ajutor cu ruperea, alegerea sau decojirea alimentelor, de exemplu pentru ierburi proaspete, salată verde sau ouă fierte - Baterea preparatelor este mai uşoară decât agitarea lor şi se lasă cu mai puţină mizerie - Frământarea aluatului, pe care de obicei va trebui să o finalizezi tu ca să iasă bine.
La această vârstă copilul tău poate deja să folosească anumite instrumente şi se poate descurca cu sarcini mai dificile. Dacă crezi că cel mic este pregătit pentru asta poţi să îi cumperi un cuţit pentru micuţii bucătari, însă oricât de îndemânatic ar fi trebuie să stai cu ochii pe el. Sarcini în bucătărie pentru copiii cu vârste între 5 şi 7 ani: tăierea şi mărunţirea unor legume şi ierburi cu ajutorul foarfecelor - Datul pe răzătoare al alimentelor, însă ai grijă ca cei mici să nu îşi rănească degetele - Măsurarea şi cântărirea, aceste sarcini sunt deosebit de practice mai ales atunci când cei mici au început să citească şi să socotească – Marinarea preparatelor - Baterea componentelor cu telul - Ungerea vaselor ce vor intra la cuptor - Aranjarea mesei.
Supervizarea rămâne la fel de importantă şi la această vârsă însă copilul tău poate face din ce în ce mai multe lucruri de unul singur. Activităţi pe care le poţi încerca cu copilul: - Pregătirea unui fel de mâncare după o reţetă simplă - Strângerea ingredientelor necesare din dulap şi congelator - Decojirea legumelor folosind un instrument de decojit - Amestecarea ingredientelor cu un mixer de mână - Pregătirea salatelor - Deschiderea conservelor.
Începând cu vârsta de 12 ani copiii pot să urmărească reţete mai complicate şi pot şi improviza puţin. Cât de departe pot realiza depinde foarte mult de interesul pe care îl arată în gătit şi de experienţa pe care au câştigat-o de-a lungul anilor.
Siguranţa copilului tău în bucătărie este pe primul loc. Cu cei mici trebuie să ai grijă să nu ajungă la obiecte fierbinţi sau ascuţite şi de asemenea să îi ţii departe de agenţii de curăţenie. De asemenea îi poţi lăsa să îşi facă sarcinile în bucătărie astfel încât să nu vă stea în cale. Când să laşi copilul să folosească cuţite şi obiecte ascuţite în bucătărie depinde de abilitatea copilului tău. Este de preferat să îi dai un instrument de decojit ca să nu se întâmple nimic rău. Răzătoarea cu patru laturi are de obicei o latură foarte ascuţită pentru răzuirea citricelor, ar fi mai bine pentru copii să evite această parte.
Pe lângă treburile la care te poate ajuta copilul tău, sunt şi feluri de mâncare pe care le puteţi face împreună, cum ar fi pizza. Cumpără un blat de pizza, mare sau mic, şi pune farfuriile cu garnitura pe masă. În acest fel puteţi orna pizza împreună. Prepararea clătitelor împreună cu copiii este desigur o activitate foarte îndrăgită de copii.
Probabil că ai păţit-o, partea de deasupra a plăcintei sau a quiche-ului era foarte închisă la culoare, dar interiorul nu era gătit cum trebuie. Dacă acoperi preparatul cu folie de aluminiu poţi să îl găteşti mai mult fără a arde partea de deasupra.
Guşti mâncarea şi îţi dai seama că este prea:
picantă: cu o linguriţă de zahăr sau ketchup poţi domoli iuţeala
sărată: adaugă un cartof decojit şi continuă să găteşti. Cartoful va absorbi sarea.
Dacă pui o spatulă de lemn pe tigaie, nu va mai trebui să cureţi aragazul întrucât supa sau orezul au dat în foc. Spatula de lemn va împiedica ca acestea să se reverse.
Legumele crude sunt mult mai apetisante pentru copii decât cele gătite. De aceea, pune un castron cu legume crude din care copiii pot să ciugulească în timp ce tu găteşti. Ardeii graşi şi morcovii sunt întotdeauna nişte gustări apreciate.